31/10/2015, el Prat de Llobregat: Presentació de la candidatura del PSC a les eleccions generals del 20D

Un matí assolellat i molt bon ambient ens ha acompanyat aquest dissabte en la presentació de la candidatura del PSC a les generals del desembre. Al Parc de la Solidaritat, foto conjunta dels candidats i les candidates, amb Carme Chacón i l’acompanyament ja tan habitual de Pedro Sánchez,

22675722721_4e1eb0c0b1_z

Un cop al poliesportiu municipal Sagnier, comencen les intervencions. La primera, la de Miquel Iceta, és enèrgica i vibrant, plena d’un entusiasme que s’encomana. Defensarem els nostres projectes i idees a peu i a cavall, diu Iceta, perquè és la nostra obligació fer-ho. Volem llocs de treball, volem reduir les desigualtats, volem defensar l’educació i la sanitat públiques i de qualitat, volem lluitar contra la corrupció i volem un nou acord amb Espanya. Per aconseguir-ho, cal un canvi, i el canvi vindrà de la mà de Pedro Sánchez, perquè el problema no és Espanya, el problema és el PP.

Hi ha cap motiu per tornar a votar al PP?, es pregunta Carme Chacón en la seva intervenció. No hi ha cap motiu en la millora de l’economia: augments d’impostos, diverses vegades i fins en 50 figures impositives, favoritisme econòmic per al 10 per cent de les rendes més altes i escanyament total per al 90 per cent dels treballadors i treballadores, amb coincidència absoluta en aquests plantejaments entre PP i CiU. Tampoc no hi ha cap motiu per tornar-los a votar en un dels altres grans arguments del PP, el de l’ocupació: la reforma laboral ha estat una màquina d’acomiadament lliure i barat i els treballadors protegits per convenis laborals han passat d’11 milions a només 5 milions de treballadors i treballadores; encara, ara hi ha menys gent treballant que quan Rajoy va arribar al govern i, per contra, es cobra menys amb contractes de menys duració que no asseguren una subsistència digna. Un resum terrible: menys treballadors i més treballadors pobres i precaris, més aturats i més aturats sense cap tipus de prestació ni ajut. I què han fet per la preservació i millora del nostre estat del benestar? Tenim la universitat més cara que mai, amb menys beques i de menor quantitat, tenim una sanitat retallada i amb copagaments recolzats tant per PP com per CiU, tenim una llei de dependència que no s’ha aplicat i que ha abandonat fins a la mort a més de 100.000 dependents amb ajuts concedits. El govern del PP ha aplicat una crueltat duríssima amb l’estat del benestar en la mateixa mesura que han estat condescendents i benèvols amb la corrupció i els corruptes confessos.

El PP, conclou Chacón, va arribar al govern amb un crisi econòmica, és cert, però ha deixat el país amb quatre crisis terribles: la crisi econòmica, que han empitjorat, una crisi social, amb nivells de desigualtat mai coneguts, una greu crisi de legitimitat del sistema polític i una fonda crisi territorial a la que mai han prestat l’atenció necessària. Un especial esment a la crisi territorial: cal donar-hi una solució des de la feina que els i les socialistes vam iniciar amb els treballs que van portar a l’Estatut de 2006, boicotejat des de l’inici pel PP, amb les recollides de signatures en contra i els recursos al Constitucional. El problema no és Espanya, el problema és el PP.

Pedro Sánchez reivindica l’esperança: l’esperança és l’últim que es perd i és, per tant, el primer que hem de guanyar. La política és més que ser el portaveu de les legítimes queixes dels ciutadans i mai pot apel·lar, només, a la por i la resignació: la política ha d’aportar llum i solució, ha de proporcionar espais segurs de convivència i de diàleg. Els problemes polítics s’han d’afrontar de cara i s’han de voler resoldre des de la responsabilitat, sense fugides enlloc i prestant-los l’atenció que mereixen. Perquè Mas és el culpable de la situació actual a Catalunya però Rajoy n’és el responsable.

La solució passa per una reforma constitucional que construeixi una Espanya federal dins d’una Europa federal, perquè la reforma de la Constitució que els i les socialistes proposem no ha de servir, tan sols, per a resoldre la qüestió catalana. Cal canviar moltes més coses perquè l’Espanya del 2015 no té res a veure amb l’Espanya de 1978: cal garantir un finançament territorial suficient, incorporar a la Constitució els instruments necessaris de millora democràtica, blindar els servies públics bàsics, com la sanitat, l’educació, la dependència, la justícia, enfortir la defensa dels treballadors davant els acomiadaments improcedents, assegurar el dret a l’habitatge, impulsar la renda vital mínima. La millor defensa de la Constitució és la reforma d’aquest espai comú de convivència, no la seva petrificació ni la transformació en un mur de seguretat davant l’immobilisme.

En la part final de la seva intervenció, Sánchez ha insistit que, durant aquests anys, Rajoy ha trobat la crisi i Mas ha trobat Espanya. Mentrestant, tots dos, molt ben avinguts, han aplicat sense manies unes retallades duríssimes que han afectat la mateixa gent, a Espanya i a Catalunya. Perquè les retallades no són d’Espanya o de Catalunya, sinó que ho són dels dos governs de dretes que ara ens governen. Els catalans i els espanyols, però, i ho hem de tenir clar, no hem perdut la perícia política, no hem deixat de saber com governar-nos bé i per a tothom. Hem de recuperar l’esperança i la responsabilitat de governar, reivindicant els punts d’encontre i de construcció compartida.

Molt bon ambient, deia al començament i ara afegeixo: idees clares i propostes concretes, amb moltes ganes de treballar dur i de posar, de nou, les persones en el centre de la nostra activitat política. Com sempre, com mai. Som-hi!!

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s